15 March 2011

hikayat merong mahawangsa



"Sampai masa tibanya waktu,

Redup hati kaum berdua,
Bila dua jasad menjadi satu,
Hidup mati jadi bersama".


Korang familiar dengan kata2 di atas? Kalau yang dah menonton filem Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) mesti tahu dialog tu. Yes, it's from HMM. Dialog dalam filem ni best jugak sebab ada bahasa kiasan. Lain dari yang lain.


Ada satu part yang touching, time Embok wish selamat tinggal kat Merong. Huhu. Tak ingat dialog camne. Kalau korang seseorang yang memang sensitif, gerenti sedih or nangis ;p
Watak Kamawas sangat sangat menakutkan. Takleh dibayangkan kalau betul2 jumpe orang macam tu.

Scene diorang gaduh2 memang memberi kesan. Gaduh sana sini plus darah-darah lagi.Ohh..tragis. Satu yang memang obvious giler nampak ialah pelakon tambahan untuk scene pergaduhan ade yang kurus, berisi dan buncit. Tak sesuai la. Huhu. Lawak pun ade. Tapi, pape pun filem epik ni sangat best sebab first time tengok filem epik Malaysia macam ni. Nice one. You must watch it :)

Enough the simple review for HMM.


"Before you talk, listen. Before you write, think. Before you judge, see"




LOVES.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...