31 December 2010

31 December 2010


Today is the last day for 2010. Tadi berblog walking situ sana sini. Kebanyakan entry bloggers wrap up of 2010. Seronok baca 'summary' diorang tentang tahun 2010. Ada macam-macam kisah :)


How about me?
2010, I learnt more about FRIENDSHIP. Yeah, it's true.
Friendship is not about how we have been together, not how much we are given or received, not how many times we have helped each other, but it is how you value one another.

Saya tak berminat nak wrap up all the things happened in 2010. Whatever I did in 2010, it has already happened. I have learned this year and will make 2011 better than 2010. I do not wish to change but i wish to improve for myself. Insya Allah.



Let the past be the past. We've all made mistakes. You and me. We are only human, we all got problems. Life can be hard, but you just need to stay strong. Apa yang berlaku dalam 2010, jadikan ia sebagai kenangan, pengajaran dan pengalaman untuk diri kita.


So, welcome 2011. Please be kind to me.
Happy new year everyone :)





LOVES.






28 December 2010

new motivation



It's been one week in UKM.
This is final semester for my study.
Will do my best.
Insya Allah.



LOVES.






18 December 2010

Dulu Aku Nakal



Tertarik dengan segmen yang dibuat oleh Ben Ashaari ni. Sebenarnya segmen ni dah lama dah. Tapi, hari ni baru berpeluang godek-godek blog Ben Ashaari dan terjumpa entri tu. Macam best jugak segmen ni.


Nama sekolah rendah dan menengah termasuk tahun
  • Sekolah Rendah : SK Bukit Jejulong (1994), SK Kubang Ikan (1995-1999)
  • Sekolah Menengah : SMK Bandar (2000-2002), SM Teknik Terengganu (2003-2004), SMK Sultan Sulaiman (2005-2006)
Aktiviti ko-kurikulum
  • Sekolah Rendah : Bola Jaring
  • Sekolah Menengah : Kawad Kaki (Kadet Polis)
Jawatan yang disandang
  • Sekolah Rendah : Pustakawan
  • Sekolah Menengah : Penolong Kelas
Nama guru kesayangan
  • Sekolah Rendah : Pn. Rosnah Ismail (emak), Pn. Aniza
  • Sekolah Menengah : Pn. Rohani, Pn Latipah, Pn Halimah, En. Ismail Zaidi
Subjek paling disukai dan tak suka
  • Sekolah Rendah : English (suka), Sains (tak suka)
  • Sekolah Menengah : English (suka), Fizik (tak suka)
Kawan baik masa sekolah
  • Sekolah Rendah : Sayidah, Aini, Husna, Anis
  • Sekolah Menengah : Benny, Adah
Cita-cita masa sekolah dulu
  • Sekolah Rendah : Doktor
  • Sekolah Menengah : Pensyarah
Artis feveret masa sekolah dulu
  • Sekolah Rendah : Elite
  • Sekolah Menengah : Westlife
Perkara yang paling tak dapat dilupakan masa sekolah
  • Sekolah Rendah : Selalu digosipkan dengan seorang budak lelaki nih. Kalau buat apa, ke mana-mana dan apa-apa sahaja mesti akan dikaitankan dengan budak laki tuh dan kawan-kawan sekolah wajib sebut nama dia di depanku setiap hari.
  • Sekolah Menengah : Join kawad kaki sampai peringkat negeri-Kadet Polis. Best tau. Setiap kali hari Rabu wajib pakai uniform. So, bila ke kelas, kantin dan library mesti semua pandang. Setiap petang wajib ada latihan kawad. Tak kira panas atau hujan. Muka pun makin hari makin gelap. Itu bukan penghalang. Dah menjadi minat so semua masalah dilupakan :)
Jika dapat kembali ke zaman persekolahan, apakah yang ingin korang lakukan
  • Sekolah Rendah : Hendak 'lawan' gosip-gosip yang dilemparkan padaku. Hehe. Takpun pergi jumpa sendiri budak lelaki tu. Slow talk kenapa kawan-kawan gosipkan kitorang.
  • Sekolah Menengah : Hendak belajar betul-betul subjek berkaitan sains. Dulu masa sekolah tak berapa sangat minat sains. Huhu.
Ceritakan kenakalan yang tak dapat dilupakan sewaktu sekolah dulu (tak kurang 100 patah perkataan)
  • Sekolah Rendah : Tak ingat lah kenakalan waktu sekolah rendah. Sebab pendiam sangat time sekolah dulu.
  • Sekolah Menengah : Datang lambat ke latihan kadet polis. Pergi makan kat kedai dengan kawan-kawan sampai lupa tengok jam pukul berapa. Sampai je ke tempat latihan, terus didenda cium pokok, cium tiang.
Segmen ni best sebab dapat imbas kembali kenangan waktu persekolahan. I miss my schools, my friends, my teachers and the memories. Zaman persekolahan memang best!! Thanks kat blog Ben Ashaari sebab buat segmen ni.



LOVES.





kenapa kita menguap


Siapa tahu kenapa kita menguap selain daripada sebab mengantuk? Tapi, tak semestinya setiap kali menguap tanda mengantuk dan nak tidur kan. Ni lagi satu situasi yang saya tidak tahu apa jawapannya iaitu jika kita melihat orang lain menguap secara tak langsung kita pun menguap jugak.

korang menguap tak bila tengok gambar ni?


Dari segi Sains, menguap disebabkan kekurangan bekalan oksigen dalam otak. So, otak yang kurang oksigen akan menyebabkan badan kita rasa letih dan lesu. Memang ada logiknya. Sebab bila kita letih, kita mula rasa mengantuk dan selalu menguap. Sebenarnya menguap baik untuk otak. Otak yang cukup bekalan oksigen akan mudah berfikir. Korang ada kira tak jangka masa berapa saat korang menguap? Jom bereksperimen sekejap. Hehe. Menurut majalah Kosmik purata jangka masa seseorang menguap adalah 6 saat.

Kalau kita menguap, seeloknya dan secara sopannya tutuplah mulut. Saya paling tak suke tengok bila orang menguap, mulut tu terbuka luas-luas. Tak manis dan tak sopanlah macam tu. Dulu ustazah kat sekolah selalu pesan, kalau menguap tu hendaklah kita menutup mulut agar syaitan tak akan masuk (melalui mulut yang terbuka). Allah suka kepada orang yang bersin dan tak suka kepada orang yang menguap. Jadi, apabila kita menguap tu janganlah sampai berbunyi "haaaa haaaa" kerana syaitan akan mentertawakan kamu apabila berbuat sedemikian.



***Membaca berkenaan menguap akan membuatkan kita menguap



LOVES.






17 December 2010

sakit kepala sakit migrain


Doktor : Apa sakit awak?
Pesakit : Saya sakit kepala. Tapi, bukan pening kepala. Kepala saya berdenyut-denyut.


Doktor : Sakit kepala kat mana?

Pesakit : Kadang-kadang sebelah kepala. Tapi semalam sakit sangat satu kepala. Dah 3-4 hari sakit.


Doktor : Biasanya kalau sakit kepala awak buat apa?

Pesakit : Err..kadang-kadang makan panadol. Takpun sapu minyak cap kapak. Kadang-kadang saya layan je sakit kepala nih.


Doktor senyum sambil periksa tekanan darah.

Alhamdulillah tekanan darah okey. Risau jugak sebab sebelum ni tekanan darah rendah.


Doktor : Awak ada sakit migrain. Nanti makan ubat yang saya bagi.




Sakit migrain berlaku apabila saluran darah di kepala menutup terlalu ketat atau membuka terlalu luas. Sakit dirasai di sebelah bahagian kepala sahaja pada satu-satu masa tetapi mungkin merebak ke seluruh kepala. Sakitnya berdenyut-denyut dan selalunya berlaku secara perlahan-lahan dan menjadi lebih teruk selepas satu jam atau lebih.

Pesakit migrain mengalami pelbagai gejala seperti pandangan menjadi kabur dan nampak garisan seperti zig zag ataupun gelombang seperti situasi yang dialami apabila berada di tengah jalan raya dalam cuaca panas terik.

Migrain juga sering dikaitkan dengan pengambilan banyak coklat, keju dan minuman keras. Malah, ada yang mengatakan tekanan perasaan dan keletihan boleh menyebabkan migrain.

Datang bulan (period) selalu menjadi sebab utama migrain menyerang kaum wanita. Selalunya ia menyerang beberapa hari sebelum haid, atau ketika haid.


***Pening kepala amat berbeza dengan sakit migrain.




LOVES.





16 December 2010

GIVEWAY CONTEST B'DAY CIK FA


Jom join contest ni
Simple dan menarik
Untuk terma dan syarat penyertaan sila singgah
Giveway Contest B'day Cik Fa


Btw, siapakah Cik Fa nih?
Korang kenal tak?
Kalau tak kenal jom kita berkenal-kenalan
Tuan empunya contest ni adalah
Nur Fareehah Ismail
Kalau dah tahu nama mesti nak tengok gambarnya kan? :)


sumber gambar: Facebook Nur Fareehah


Giveway Contest ni adalah bersempena dengan besday Cik Faa
iaitu pada 18 December nanti
Jadi kat sini saya nak wish





LOVES.




15 December 2010

taksuke berkasut tumit tinggi


agak-agak kasut ni berapa inci?

Seingatku sekali je pernah pakai kasut tumit tinggi. Tu pun mampu pakai sejam dua je. Tak mampu nak pakai kasut tumit tinggi lama-lama nih. Tak selesa nak ber'high heels'. Tambah-tambah lagi yang berinci-inci tu. Nak jalan pun kena control. Kena seimbangkan badan lagi. Kalau orang yang dah biasa dengan high heels nih, memanglah takde masalah bagi diorang. But, not for me :)


nice colour

Perempuan yang memakai kasut tumit tinggi memanglah kalo kita tengok nampak bergaya dan elegan. Tetapi sebenarnya ianya akan merosakkan kulit secara perlahan-lahan tanpa kita sedari.

Kasut tumit tinggi memberikan tekanan pada lutut dan kajian dilakukan Persatuan Ortopedik Kaki Amerika Syarikat menyatakan bahawa seorang wanita yang mengenakan kasut tumit tinggi sekurang-kurangnya 3cm akan meningkatkan tekanan pada lutut sehingga 26 %.

Keadaan ini akan mengundang penyakit osteoporosis dan penyakit sendi. Malah, ia juga boleh mengakitbatkan rasa sakit pada kuku, bengkak jari kaki sehingga menjadi radang kulit. Bagi mengelak mengalami penyakit itu, persatuan tersebut telah menyarankan wanita supaya memakai kasut tumit tinggi tidak melebihi 3 jam secara berterusan.

klik gambar untuk melihat dengan lebih jelas

Jadi, kawan-kawan perempuan sekalian, kalau nak berkasut tumit tinggi tu boleh je tapi janganlah secara berterusan. Kesihatan anda perlu dijaga jugak ye :)


Jom sama-sama cuci mata di sini.





LOVES.






07 December 2010

BlogLarian

Jom singgah ke BlogLarian
Untuk syarat-syarat penyertaan klik di sini


"Saya suka ber-blogwalking kerana dapat menambah kenalan baru sekaligus dapat mempromosikan blog kepada umum. Selain itu, dapat berkongsi idea dan pengetahuan dalam pelbagai aspek".


Tiga orang yang bertuah :

Aina Bazilah
Afiq Boom
Budak Ganu






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...