26 November 2010

Button "Facebook Like" di blog


Sebenarnya sudah lama saya perasan dan tengok banyak blog ada button "Facebook Like" di blog masing-masing. Dah lama teringin nak buat button ni. So, hari ni cari punya cari tutorial dan akhirnya berjaya jugak jumpa tutorial untuk pasang button Facebook Like di blog. Senang dan simple saja.

Sape2 yang takde lagi button Facebook Like kat blog tu, leh tengok kat bawah ni. Post kali ni ade sertakan steps nak pasang button Facebook Like di setiap post anda di blog. Untuk pengguna blosgspot :



1. Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML. Kemudian "Download Template" korang dahulu sebagai backup.

2. Pastu, tick "Expand Widget Templates".

3. Tekan Ctrl+F pada keyboard untuk cari kod <data:post.body/>

4. Masukkan kod dibawah selepas kod <data:post.body/>


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:60px'/>


5. Finally, klik Save Template. Tapi, better korang klik Preview dulu before save :)



Senang, kan? :)

Bila korang klik kat button Facebook Like tu, korang punya nama dan gambar akan terpapar kat bawah post yang korang like tu. Tak percaya try lah :) Dan satu lagi, sila pergi Profile Facebook, mesti ada tertulis macam ni dekat Recent Activity.






LOVES.







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...