15 May 2010

● praktikal oh praktikal ●


salam..

firstly, i miss my blog!! i miss blogging. i really meant it. sorie lama tak update sebab susah nak akses internet kat sini. kat sini? where is it?

here i am - Teluk Intan, Perak. sekarang tengah berpraktikal di SMK Sultan Abdul Jalil Shah. sekolah ni terletak di kawasan kampung. perjalanan waktu pagi ke sekolah diwarnai dengan keindahan semulajadi. di sebelah kiri ladang kelapa sawit. di sebelah kanan pula kawasan sawah padi. di hadapan pula kabus yang agak tebal. can u imagine this view? for me, ianya pemandangan yang sangat cantik. susah nak tengok view macam ni. inilah pertama kali rasenya betul2 tinggal di kawasan kampung. yes. i really meant it.

pada mulanya, saya agak 'culture shocked' di sini. ianya mengambil masa dalam seminggu untuk menyesuaikan diri di dunia baru-tempat baru. masih banyak perkara saya perlu 'explore' di sini.

how about school? huhu. pada mulanya, dah separuh 'down' bila pikir pasal sekolah dan pasal students. kat sekolah pun saya berhadapan dengan 'culture shocked'. ianya sangat sukar mengajar English di sini. saya ditugaskan mengajar Form 2 and Form 4 yang pelbagai ragam dan kerenah.

in class, i need to speak BAHASA MELAYU with them. walaupun level English mereka sederhana tapi mereka ada minat dan semangat nak belajar English. walapun mereka nakal dan bising, mereka masih ada rase hormat guru dan masih bersemangat membuat kerja apabila disuruh. setiap hari saya kena berfikir nak mengajar apa. nak buat lesson plan macam mana. nak buat aktiviti apa supaya mereka berminat nak belajar English. weekdays ke weekend ke sama sahaja - kena berfikir tentang LESSON PLAN.

saya gembira berada di sini dan cuba enjoy dan selami kehidupan students yang pelbagai ragam walapun tiap2 hari mereka buat teacher mereka 'naik darah'. haha. mengajar English macam mengajar Pendidikan Jasmani. yeke? haha. yang penting sangat penat! berpeluh! :P

tak sabar nak cuti sekolah! rindu kehidupan sebelum datang sini. kehidupan seorang pendidik sangat perlukan komitmen dan disiplin yang tinggi.


tomorrow is 16 Mei - HAPPY TEACHER'S DAY :)




LOVES.



notakaki : until now, saya masih "berkeras" tak bagitahu umur saya yang sebenar to my students~




1 comment:

  1. sok sy msg dak2 tu...wakaka...wahai org kampung,dak ni x lama lg nk 23 dah...wakaka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...