29 March 2010

● nuffnang ●


salam semua. kali ni nak cakap pasal NUFFNANG. ianya agak berkait rapat dengan dunia blog. dan, semestinya semua bloggers tahu pasal nuffnang. post kali ni just nak share my opinions about blogging.

first, actually nuffnang ni membantu 'promote' blog. adanya nuffnang xchange membantu bloggers menjelajah dari satu blog ke blog yang lain. yes. that's true. pernah satu ketika, saya mengambil masa dalam 2-3 jam membuat blog walking dan meninggalkan my blog link kt blog diorang. dan, kebiasaannya bloggers akan membalas kunjungan blog walking tersebut. through this, ianya dapat 'memberitahu' bloggers di luar sana kewujudan "parts of all the things i am" :)

biarla blog tak famous dan tak ramai followers seperti blog yang lain. because i think i still new in this world. banyak lagi benda yang kena belajar. dulu, saya agak main-main dengan dunia blog. tapi, dari semasa ke semasa minat untuk belajar tentang blog semakin mendalam.

oh ye..minat ini saya terbawa-bawa ke dalam dunia pengajian saya di UKM. saya aplikasikan dalam latihan mengajar (micro teaching). saya membuat lesson plan untuk Form 2 students how to learn writing in English by using blog. saya dapati ianya menarik untuk pelajar sekolah. ops, entry tersasar plak dari title. hehe. okey. back to the topic :)

actually, tak silap saya baru sahaja 3 bulan mendaftar sebagai ahli nuffnang. start with nuffnang i learn many things. thanks nuffnang.

saya tahu kebanyakkan rakan-rakan terdekat sahaja yang selalu view "parts of all the things i am". tapi, bila check nuffnang tadi, tengok der jugak viewers dari United States and Egypt. pape pun, saya gembira dengan viewers semua yang selalu tinggalkan jejak dan bagi komen kat my blog. really appreciate it. thanks for the support guys :)

saya pernah terbaca satu tips kat satu blog. tajuk entri memainkan peranan penting untuk menarik traffik atau pengunjung ke blog kita. contohnya, kalo korang 'goolge' or nak cari sesuatu maklumat, mesti korang taip key words right? so, tulislah tajuk yang teratur dan kemas. takpun korang bagilah tajuk yang 'catchy and unik'. contohnya "Pesta Konvokesyen UKM" (sempat lagi promote. hehe). dan, tak perlulah tulis tajuk yang macam ni "Sayeeee suka makann!!". takde orang yang taip macam tu kalo nak 'google' something. adei..xpandailah nak explain camne lagi. hehe. harap2 korang pahamlah pe yang nak disampaikan. hehe. banyak merapu untuk sampai ke maksud sebenar. sorie because i'm still weak dalam bidang penulisan!! :(

saya pernah buat pemerhatian dan melakukan sendiri kat saya punya blog. dan ianya memang berkesan. saya banyak membaca tips2 tentang blog. tapi, saya tak menerimanya 100%. setelah mencuba dan membuat pemerhatian, barulah saya akan terima tips2 yang diberikan.

anyway, tu sume saye punye personal pandangan. lain orang lain cara lain pandangan :)



LOVES.



p/s: currently my mode-happy :)





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...