18 February 2010

● pokok semalu ●

anda kenal dengan pokok semalu? mesti kenal kan? masa kecik2 dulu, pantang nampak pokok semalu, mesti nak 'pijak2' je pokok ni.

jangan salah paham ye. saya bukan perosak tumbuhan nak pijak2 pokok ni. hehe. maksud 'pijak' di sini ialah nak sentuh daun pokok semalu. saje nak kasi gimik ;)

kalo anda kenal pokok semalu mesti anda tahu yang pokok ini sensitif dengan sentuhan. daun pokok akan kuncup bila disentuh. tak percaya? cubalah sapa2 yang tak pernah buat. hehe. tapi, ada ke yang tak pernah sentuh pokok semalu?? kepelikkan di situ.ada kisah di sebalik pokok semalu. saya pernah dengar kisah ini. sesuai untuk kaum perempuan. ini kisahnya...

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.

Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

1. Pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

2. Semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

3. Semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

4. Semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Kawan-kawanku, sama-samalah kita ambil pengajaran dari pokok semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.


LOVES!!
1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...