01 February 2010

● cinta perlu sebab? ●

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka.

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang tak boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya.

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata, "Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital. Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu, ia boleh dirasai dalam hati."


sumber: ymsagasama4 comments:

 1. cinte x perlu sebab..
  tapi cinta perlu diluahkan...=)

  ReplyDelete
 2. pnh bc article yg lbih kurg cm ni..
  bes2..ngehehe

  ReplyDelete
 3. menarik artikel ni..:-) Begitu jujur dan ikhlasnya cinta dan sayang si suami diatas kpd isterinya.

  Setiap org sentiasa mengidamkan cinta yang indah dan ideal brsma psangan mereka. Akan tetapi semua ini sgt susah berlaku jika ada slh seorng drp pasangan tidak bersikap jujur dan ikhlas dlm perhubungan. Cinta tidak perlu sebab kerana cinta lahir dari hati ke hati tanpa kita dpt jangkakan. Dan cinta juga tidak semestinya perlu diluahkan kerana Cinta juga dapat dijelmakan melalui layanan, dan perbuatan kita kepada si dia.

  Kerana cinta, boleh membuatkan kita seperti di awan-awangan. Kerana cinta, kita sanggup melakukan segala-galanya untuk si dia dan juga kerana cinta...kita sanggup mempertaruhkan diri dan hidup kita kerana si dia...

  ReplyDelete
 4. cinta padamu tidak pernah berkurang walaupun hatiku sering berduka...kerana cinta....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...