29 December 2009

● perempuan mesti pandai masak, lelaki boleh ke jadi imam ●

Salam...

"Bertengkar" seketika pasal jantina dengan seorang kawan. Dia begitu asyik merungut tentang perempuan yang tak pandai masak, suka bershopping, berleter, menangis dan sebagainya. Setelah dia berhenti dengan rungutannya, saya terus bertanyakan "awak boleh jadi imam tak?". Terus dia diam. Haha. Mulutnya tertutup rapat. Tidak lagi mendengar rungutan darinya. Akhirnya, dia menjawab "tak terpikir plak macam tu".

Bagi saya, perempuan bukannya tak boleh masak. Tapi keadaan mereka yang seolah-olah 'menghalang' dirinya untuk belajar memasak.

Cuba baca ini dan renungkanlah.

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam, kita kata okay saja???

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat. '

'Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.


Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!


6 comments:

 1. wah..nie mesti marah ngan someone nie..kalo tak marah pon..geram..tol tak..

  ReplyDelete
 2. nurzahidah a.k.a edah derk

  waaa..sokong n setuju 100% with u dear~
  if nk suh pmpn reti memasak, same to guys out there to know being as imam ..at least,in their family..huhuhu..

  brulah sempurna + bahagia kehidupan sefamili..aminn

  ReplyDelete
 3. betul tu..memasak bukan cabang untuk masuk syurga..imam yang jadi pemimpin yang penting

  ReplyDelete
 4. stuju gler2..
  bpak sy pn nk suh sy crik laki yg leh jd imam..
  ble sy bwk laki tu blik umah tuk dikenalkn ngn family..haha..
  siap la dia..kne test ngn bpak sy...
  hope dia lulus ngn cemerlang..
  haha
  =)

  ReplyDelete
 5. According to the school of Shafii, the chores are not the compulsory things to do fo women. Our Malaysia is following the Shafii's school. So men, what do you think you are?
  heheh =)

  ReplyDelete
 6. btol..sebenarnya tggjwb mengurus rumahtangga sprti memasak dan mengemas tu adalah tanggunjawab suami... bukan tggjwb isteri..ttpi apabila sang suami kelua mncari nafkah dan x sempat utk menyelenggara kerja rumah, maka dgn toleransi tggjwb itu diserahkan kpd isteri. SEWAJARNYA dicarikan pembantu rumah sekiranya kerja rumah tu dah jadi bebanan kpd sang isteri

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...