30 April 2009

.::award::.


Rule:

1. Put this badge in your awesome blog.
2. Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly.
3. Make sure you put the 'recipients' names here, along with their links.
4. Let them know about this

got this award from flora....thanks dear....want give diz award to u too~

FLORA
who r u hah??hehe..dunno how to describe her...1st junior yg paling rapat kot...hooho~sempoi jer..tp mcm der rahsia jer dak nih...so hard to share story wit me...huuhu..come on gurl...sharing is caring k..ihihi...btw, nice to meet u...nice to be ur sis and be my sis although i have 5 sisters in my family...=))

my sister...huhu..baru jer create blog...huhu..chayok2!!hehe...semoga brebahagia jer cik adik..hehe...die ni suke jer bersukan..sume sukan die take part..hhoho....





25 April 2009

mereka perlukan perhatian!!!

...mereka perlukan perhatian dari anda!!!...

perhatian kepada mereka yang berkenaan!!!!...terutamanya leena, ida, amer, man...hoohoho..anda sedar x kura-kura anda sudah lame terbiar...ahaha...mereka perlukan perhatian!!!~~hehe...exam mode menyebabkan kura-kura kita terpinggir...hahaha..kesiann kan..hahaa..xpe2...der mase jenguk2la kat meja tpe tu...bagi makan ke, basuh "akuarium" ke...jaga mereka elok2!!!...hohoo~~

.::penjaga kura-kura::.

p/s : saje je posted diz entry...huuhu..sebenarnya baru jer jenguk tengok kura-kura tadi setelah sekian lame xtengok...haha....ello korang, kura-kura xde name lagi nih..hoho~~



hidup semakin songsang??!!


elllooo....hehe..np title mcm tu ea??...hidup semakin songsang??ahaah....siang tido...malam berjaga..sume ni berlaku time exam skrg...hoohohoo~

tiap2 mlm study kt bilik pesta..kt sini ader ida, nadia, flora, lia, wan, man, ezry, aliff n afiq...kadang2 der jugak amer aka senget kering n niss butterfly...uhuhu..mereka2 sume laa yang setia berada di bilik pesta...

rutin harian kami~~before study mesti pegi dinner dulu..rasenya sume kedai makan kat area sini kitorg dh pegi...then, after dinner...mase untuk study...huhu..

ari tu, ku telah menetapkan ader silent mode di bilik pesta...so,dats mean sume org kena senyap...focus study..xleh bising2...hahaa...sume org blh jer ikut silent mode...tp, besenya ezry n aliff xdpt tahan 1 jam..haha..15 minit jer diorg senyap...then, bising!!..huhu..aper lagi..kitorg warning laa..haha...elok jugak der silent mode...sume dpt study ngan baik...focus yang teramat focus..hahaa...bagus2!!

kitorg study smpai subuh....masing ngan subjek masing2...tp, besenya der jer yg tido 1 or 2 jam..then, smbg study balik..uhuh..time subuh, sape2 yg xtido akan kejutkan bangun utk solat subuh...kat situ dah nampak saling mengingati antara satu sama lain....ahhaa...cewaahhhh!!....

lepas jer subuh...masing2 balik bilik..sume dh rindu kat katil masing2...ahah..per lagi, sambung tidolaa...bangun2 hampir tengahari...huhu..itulah namanye hidup semakin songsang...hahaha~~aturan tido yg dah berubah..hoho~~sumenya kerana exam!!!

pape pun..korang sume mmg best..makan same2, study same2, exam same2, gelak same2, main same2, borak same2, lepak same2, nyanyi same2, tengok movie same2....=))

to all my frens....hope u ol sume study betul2...focus tu penting...kalo kite berusaha lebih, banyakkan doa, bersolat, tawakal, jwb exam betul2...insya Allah kite akan berjaya!!..ape yg penting dun give up k...best of luck!!!~


23 April 2009

carmen

.:HAPPY BIRTHDAY CARMEN:.

-23 april-


p/s : hope dis besday gurl will read this entry...hihii...


wish you always happy in ur life....dah keje nnt, dont forget me!!..hehe...erm, dah der boyfren gtau k..u dh janji nk tunjuk...haha..jaz want to say dat u r the person who make me fall in love with pesta konvokesyen...hehe.,.u taught me everythings~....i appreciate it...u r my eksekutif..u r my pemantau...huhu..thanks for everythings, dear...still remember saye kena marah, kena tegur, kena perli, kena nasihat....I LIKE!!!...hehe..bcoz from dat, i learned everythings...thanks again...hope u will enjoy ur life as hooi kar mun...lastly, jaga si comel ni elok2...=))




tag from ika n flora~~

Pemberi : purple gurl- ika and taekwando gurl-flora
Penerima : leena vs cbb….hehe

Ucapan : thanks for dis!!^_~

Award rules :
1. Insert this badge or the pic above to inform u have been awarded.
2. Make sure u take the pic n said it is from.
3. You should tell 10 facts or hobbies about yourself.
4. You should choose 5 other bloggers (easier the ones who follow you) and tell their names in your blog
5. Dont forget to go to their blog and tell them they have been tagged !!!


::Tentang Leena::
1. Nama sebenar Hasleena Ramlee

2. Asyik makan jer…tp berat payah benar nak bertambah…
3. Like tomyam, aiskrim n coklat~~nyum2
4. Anak sulung…ade 5 adik perempuan..no boys in my siblings…
5. Berdarah rendah….cepat tired, pening!!
6. Pegang pada janji~
7. Suke buat keje last minit…so, bile der dateline baru nk siapkan keje..huhu..dat’s me…=))
8. Sayang mereka2 yg menyayangi hasleena..hehe..family first!!
9. Tak pandai nak marah orang..huhu

10. Love blogging....


::Award neh dipanjangkan kepada::
mus
yanie
suria
amanda
ayna




16 April 2009

pictures you have to see



YOU HAVE TO SEE!!!
The bridge (or should it be called tunnel) goes under water to allow movement of ships. In order for ships to pass, this bridge is half under the water. You drive down in the water and then come out on the other side. Truly a marvelous piece of engineering! This bridge is between Sweden and Denmark . The picture was taken from the Sweden side.

WHAT A SIGN!!!!

This is an animated graphic. It will automatically change to a new message for you to view. This is cool. Enjoy and pass it on... each e-mail has the potential to be viewed by 250,000 people in one week... what an awesome responsibility we have.





Manitoba Home Security


THIRSTY

PICTURES THAT MAKE YOU SAY, 'Huh'????
Ah, helloo....


Don't we all want to do this some days?


yikess....

HOW TO LIVE LIFE.....
Be Calm...Quiet...Tranquil....


Bloom as often as you can...

Stay close to your Family....

Explore the world around you...


Enjoy the relaxing rhythm of waves...


W A T C H T H E M O O N R I S E......

Spread your wings and take off on your own...

Then enjoy the comfort of coming home again...


Life is short...


Please... While you can... Take time to enjoy all the little pleasures.If you need some hints.... Go back and read this again!




15 April 2009

Organisasi Pesta Konvokesyen Ke-37 UKM



MAJLIS PENGURUSAN TERTINGGI

SEKRETARIAT PESTA KONVOKESYEN KE-37

UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

"KREDIBILITI PENCETUS TRANSFORMASI"




14 April 2009

sang monyet

i got this email from my fren..lets read dis...very touching!!!!!

Maafkan saya kerana saya tidak bijak mengarang. Saya bukan penulis. Apa yang saya ingin ceritakan pun hanyalah tentang monyet, haiwan yang sering jadi bahan sendaan kita, bukannya tentang wang, saham, barang kemas, kekasih yang jelita dan hensem mahupun banglo besar. Saya tidak bijak bercerita tentang itu.

Baru-baru ini saya ke Negeri Sembilan untuk mengunjungi rumah seorang saudara. Sewaktu kereta melalui hutan rekreasi Hulu Bendul di Kuala Pilah, nun di depan sana, saya lihat ada sekumpulan monyet mundar-mandir di sisi jalan yang sibuk. Ia seperti terburu-buru untuk melintas. Saya terus memandu dan sewaktu kereta semakin hampir, saya terkejut kerana ada seekor monyet menggeletik di atas jalan. Ia baru dilanggar salah sebuah kereta di hadapan saya. Pantas saya menekan brek dan memperlahankan kereta. Kereta semakin hampir dan dada ini berdebar apabila melihat monyet itu terus menggelupur dan menghempas-hempas ke atas jalan. Kakinya terketar-ketar. Di sisinya ada darah dan cebisan daging. Tapi paling menyentak perasaan saya ialah apabila melihat perutnya yang buncit itu terburai, dan dari celah luka besar itu tersembul sesuatu berwarna kelabu.

Tahukah pembaca, benda apakah yang saya lihat itu? Benda kelabu itu adalah anak yang masih dalam kandungannya! Pada ketika itu saya terasa tubuh ini menggeletar. Saya pasti, si ibu monyet tadi akan mati sebentar lagi. Begitu juga dengan anaknya, nyawanya melayang sebelum sempat melihat wajah ibu. Sebaik melintasinya, saya pandang cermin sisi dan belakang. Saya nampak kawanan monyet tadi bercempera. Ia berlari-lari mendapatkan si ibu tadi, tapi kemudian bertempiaran semula ke tepi jalan kerana hampir saja dilanggar kenderaan yang lalu-lalang.Mungkin kepada pembaca sekalian, apalah ada pada nyawa seekor monyet.Ia hanya monyet. Haiwan hodoh. Hidupnya di hutan, tidak setaraf dengan manusiawi.

Tapi tidak kepada saya kerana peristiwa yang saya sebutkan tadi sebenarnya telah mengingatkan saya kepada sebuah peristiwa yang berlaku pada awal 1990-an. Hari itu, saya diajak oleh seorang bapa saudara untuk memburu di hutan berhampiran rumah. Saya bukanlah minat memburu, tapi daripada bosan terperap di rumah, saya terima ajakan bapa saudara saya tadi. Masih saya ingat, beberapa jam berburu, matahari pun sudah meninggi, tapi tiada seekor haiwan pun melintas di hadapan kami. Pelanduk , napuh, rusa, ayam hutan dan burung yang selalu berlegar di hutan itu, seolah-olah bersembunyai jauh dari kami. Hutan itu sepi . Saya bertambah rimas, pak cik pula saya lihat mula kecewa. Hari kian beranjak petang, pak cik menepuk-nepuk senapang Relanya. Kata pak cik, "Kita balik ajalah, hari ni tak ada apa-apa. Mungkin esok ada habuan".

Kami berjalan pulang, tapi selang dua tiga puluh langkah, kami terdengar suara riuh-rendah di sebalik pokok-pokok besar di hadapan kami. Saya mengamati suara itu, ternyata ia datang dari sekawan monyet yang sedang memakan buah-buah hutan.Saya perhatikan pak cik begitu berminat memerhatikan haiwan itu. Dibibirnya ada sebaris senyuman. Senyuman yang saya faham benar maksudnya. Adakah pak cik hendak menembak monyet-monyet itu? "Ha'a. Pak cik nak tembak ibunya, lepas tu pak cik nak ambil anaknya, nanti boleh bela, " begitu jawapan pak cik. Masih saya ingat juga, saya beberapa kali mendesak pak cik supaya membatalkan hasratnya itu, tapi gagal. Saya gagal mengendurkan niatnya.Tidak akan saya lupa kata-kata pak cik petang itu, "daripada balik tangan kosong? " lalu dia mengacukan senapangnya ke arah kawasan monyet tadi, dan?

DAMMM!!! Demi berdentum saja senapang, bercempera dan lintang-pukang monyet-monyet tadi menyelamatkan diri. Hutan itu riuh dengan bunyi ranting patah serta jerit pekik haiwan berkenaan. BUUUPP! Ada suatu benda yang jatuh ke tanah. Saya terpandang seekor ibu monyet jatuh berdekatan kami. Saya dan pak cik terus mendapatkannya. Dari perutnya bercucuran darah pekat.Anaknya yang tidak mengerti apa-apa terlepas dari pelukan, tercampak tidak jauh dari ibunya sambil menjerit-jerit. Si ibu merengus-rengus memanggil anaknya dengan lemah. Ia cuba bangun. Dengan besusah payah sambil tangannya mencapai akar-akar pokok untuk mendekati anaknya. Sebelah tangan lagi menekap perut yang masih berdarah. Ia berusaha melangkah tapi terjatuh semula. Digagahi lagi sambil berguling-guling ke arah anaknya. Si anak yang baru pandai berjalan jatuh, bangun mendapatkan ibunya. Si anak itu terus saja memeluk ibunya yang kesakitan.

Masih terbayang jelas diingatan saya bagaimana si ibu monyet tadi memegang tubuh dan menatap wajah anaknya puas-puas, kemudian dicium berkali-kali. Setelah itu dibawa si anak ke dada lalu disuakan susunya. Saya dan pak cik terdiam melihat si anak mengisap susu manakala ibunya mengerang-ngerang perlahan seakan memujuk sambil menahan sakit. Hati saya tersentuh. Betapa si anak yang baru melihat dunia tidak tahu bahawa ibu tempat dia bermanja akan pergi buat selama-lamanya.

Saya tidak mampu menyelami fikiran ibu monyet tadi, tapi mungkin ia ingin memeluk anaknya buat kali terakhir, sepuas-puasnya, kerana selepas ini ibu akan pergi. Ibu tidak akan dapat memelukmu lagi apabila kau kesejukan, menyuap mulutmu bila kau merengek kelaparan, juga melindungimu bila kau kepanasan. Mata si ibu monyet itu memandang ke arah kami. Tangannya memeluk erat si anak seolah-olah enggan melepaskannya, biarlah ia mati bersama anaknya. Matanya saya lihat digenangi air, masih tidak lepas memandang kami dengan pandangan sayu, mungkin ingin menyatakan betapa kejamnya manusia.

Dosa apakah yang aku lakukan hingga aku ditembak? Salahkah aku bebas ke sana ke mari di bumi indah ciptaan Allah ini? Tubuh ibu monyet ituberlumuran darah, begitu juga dengan si anak yang masih di pelukannya. Beberapa detik kemudian, dengan tenaga yang masih berbaki, kami lihat si ibu mencium anaknya untuk ke sekian kalinya. Perlahan-lahan tubuhnya terkulai di tanah, bisa penabur dari muncung senapang pak cik tadi tidak dapat ditanggung lagi. Si anak menjerit-jerit memanggil ibunya supaya bangun dan melarikan diri dari situ, tapi si ibu sudah tidak bernyawa lagi. Puas menjerit, si anak tadi menyusu semula. Di saat itu perasaan saya terlalu sebak. Saya perhatikan pak cik, dia beberapa kali menggetap bibir cuba menahan air matanya daripada tumpah ke pipi. Tapi bila melihat si anak monyet tadi menjerit dan menggoncang-goncang tubuh ibunya, akhirnya air mata kami tumpah juga. Saya betul-betul kesal dengan apa yang berlaku. Susana sunyi kembali. Si anak monyet itu kami rangkul dan bawa pulang. Biarpun ia terus menjerit-jerit dan enggan berpisah dengan ibunya yang telah mati. Di dalam kereta saya hanya mendiamkan diri. Begitu juga pak cik.

Pada ketika itu saya dapat merasakan betapa kejamnya kami kerana membunuh satu nyawa yang tidak berdosa. Biarpun monyet itu hanya haiwan yang hodoh, tapi mereka juga ada perasaan, ada rasa kasih kepada anak, rasa sayang kepada ibu. Tapi kita manusia?? Mana hilangnya akal waras kami?

Selang dua minggu kemudian, anak monyet tadi mengikut jejak ibunya.Pak cik memberitahu saya, anak monyet itu tidak mahu makan dan asyik menjerit-jerit sahaja. Mungkin ia rindukan ibunya. Apabila malam, keadaannya bertambah teruk, dan akhirnya mati.

Apa yang ingin saya katakan, yang kejam adalah manusia, walaupun kitalah satu-satunya makhluk yang Tuhan anugerahkan akal fikiran. Tidak lupa saya memberitahu mereka betapa agung dan sucinya kasih sayang ibu."

"Life can give u a hundred reasons to cry, But u can give life a thousand reasons to smile"

.:april:.

.:for APRIL'S boys n girls:.

* Active and dynamic
* Decisive and hasteful but tends to regret
* Attractive and affectionate to oneself
* Strong mentality
* Loves attention
* Diplomatic
* Consoling
* Friendly and solves people's problems
* Brave and fearless
* Adventurous
* Loving and caring
* Suave and generous
* Emotional
* Revengeful
* Aggressive
* Hasty
* Good memory
* Moving
* Motivate oneself and the others
* Sickness usually of the head and chest
* Easily get too jealous

happy besday sayang~~


to my dearest sister
"HAPPY BIRTHDAY PRINCESS ATIKAH"
14 april 2009
dh berusia 8 tahun adik ku yg tercayangg nih...



13 April 2009

read alone


This is the poem:

Around the corner I have a friend,
In this great city that has no end,
Yet the days go by and weeks rush on,
And before I know it,
A year is gone.
And I never see my old friends face,
For life is a swift and terrible race,
He knows I like him just as well,
And as in the days when I rang his bell.
And he rang mine but we were younger then,
And now we are busy, tired men.Tired of playing a foolish game,
Tired of trying to make a name.

'Tomorrow' I say!
'I will call on him. Just to show that I'm thinking of him.'
But tomorrow comes and tomorrow goes,
And distance between us grows and grows.
Around the corner, yet miles away,
'Here's a telegram,' 'He died today.'
And that's what we get and deserve in the end.
Around the corner, a vanished friend.
Remember to always say what you mean.
If you love someone, tell them.
Don't be afraid to express yourself.
Reach out and tell someone what they mean to you.
Because when you decide that it is the right time it might be too late.
Seize the day.
Never have regrets.
And most importantly, stay close to your friends and family,
for they have helped make you the person that you are today.


study mode~~


hello guys.....its time for study...but, i want blogging jugak....hehehe...dh lame giler xupdate my blog...bz loll~~~...to all my frens....activate ur study mode now!!!...we r in exam zone....huuhu..

STUDENTS = STUDY + EXAM


STOP DREAMING!!!!!


DONT SLEEP WHEN STUDY!!!!


WHAT YOU NEED

IS

YOUR




11 April 2009

we r in kosmo!!!!


Petikan dari Kosmo Online....
Majlis Pelancaran Logo dan Laman Web Sekretariat Pesta Konvokesyen Ke-37 UKM

AHLI jawatankuasa penyelaras Pesta Konvokesyen UKM Ke-37 mempamerkan logo baru yang dilancarkan di Dataran Pusanika UKM, Bangi baru-baru ini.

WAJAH BARU. Sempena Pesta Konvokesyen Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Ke-37, satu pelancaran logo dan laman web telah diadakan di Dataran Pusanika, UKM, Bangi baru-baru ini.

Majlis pelancaran tersebut disempurnakan oleh Pengarah Bahagian Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia, Prof. Dr. Mohd. Fauzi Ramlan.


Pesta konvokesyen yang akan diadakan di Dataran Gemilang UKM selama lima hari bermula 13 Ogos ini membawakan motto Kredibiliti Pencetus Transformasi.


Pada majlis pelancaran itu, turut diadakan penyampaian watikan pelantikan kepada 35 ahli sekretariat pesta konvokesyen tersebut.



06 April 2009

tag dari mus~~

apakah nama blog anda sekarang dan kenapakah anda memilih nama blog itu?
nama blog ::parts of all the things I am::….kenapa pilih name tu??hurmm…dunnolaa…ianya spontan!!!

apakah link blog anda skrg dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya spt itu?
my link..http://hasleena.blogspot.com…..dat is my name…im proud wit my name...HASLEENA =))

apakah method dlm penulisan blog anda
method???hurmmm….freely to write anythings~~

pernah terasa nak hapuskan blog anda?kenapa?
NEVER!!!!...bcoz I LOVE LOVE LOVE blogging!!!...dat is the place where I can share sumthing with my frens…hoho…ye ker???ahahaha =p

apakah pendapat anda mengenai blog kpd pemilik blog yg tag anda ini?
hurmm..actually baru jer tau si dia tu der blog…hehe...btw, mus, rajin giler update blog!!!~~

senaraikan calon yg akn di tag...
flora, ika….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...