07 March 2009

c.o.u.p.l.e


Beberapa hari lepas, ada seorang teman saya telah bertanya satu soalan psikologi yang saya kira sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, kita dapat mengetahui sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka. Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya...cubalah~~

Nak tahu apa soalannya? Jom kita tengok sama-sama....

Ada 5 perkara berlaku serentak...

1. Air mendidih kat dapur.

2. Air paip melimpah kat bilik air.

3. Bayi menangis.

4. Telefon berbunyi.

5. Ada orang ketuk pintu.

Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan 'settle' kan terlebih dahulu? Anda dikehendaki untuk susun perkara 1-5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan. Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan. Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.

Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang. Fikirkan dan pertimbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda.

Fikir…

Fikir…

Fikir…

Fikir…

Fikir…

OK, dah habis fikir dan anda sudah buat keputusan? Nak tahu apakah fakta terselindung disebalik jawapan yang anda berikan? Jom kita semak jawapan anda…

Apakah ciri/sifat/perkara yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan anda.

· Kalau anda memilih untuk menutup air medidih : menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan 'si dia' untuk membimbing anda.

· Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

· Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

· Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

· Kalau anda memilih untuk membuka pintu : menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.

So, macam mana?? Bagi saya perkara2 tersebut ada logiknya kalau kita fikir betul2...hurmm...cubalah bertanyakan soalan ini kepada rakan-rakan anda ataupun bertanya kepada pasangan anda sendiri...pasti menarik!!!No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...